Site-ul nostru web folosește  cookie-uri în scopuri statistice.

Articolele noastre

Experienta utilizatorului in crearea aplicatiilor mobile

Experienta utilizatorului in crearea aplicatiilor mobile

In crearea aplicatiilor mobileexperienta utilizatorului si designul interfetei sunt cele mai importante principii. Termenii acceptati ai acestor doua principii sunt UX si UI. Echipa noastra responsabila de bunul mers al aplicatiilor mobile acorda atentie maxima ambelor directii in egala masura. Pentru inceput, vom vorbi despre mijloacele prin care construim aplicatii conform regulilor care definesc experienta utilizatorului.

De ce este atat de importanta experienta utilizatorului in dezvoltarea aplicatiilor mobile

Modul de prezentare a produselor intr-o aplicatie mobila si mijloacele prin care aceasta se popularizeaza au cu siguranta importanta lor, dar ceea ce le conditioneaza sunt principiile prin care se defineste experienta utilizatorului. Cele din urma fac diferenta intre aplicatiile care sunt deschise constant de catre utilizatori si cele care sunt abandonate la scurt timp dupa descarare. Iata de ce:

  • Experienta utilizatorului influenteaza perceptia clientilor asupra produselor de care sunt interesati si genereaza factorul de decizie cu privire la gradul de utilitate al aplicatiei mobile;
  • Crearea unei aplicatii mobile are un singur rol: acela de a aduce un folos utilizatorului;
  • Tacticile prin care se elaboreaza planul de design cu orientare catre experienta utilizatorului ajung sa fie graitoare implicit pentru modelul de business adoptat de firma ta;
  • O buna intelegere asupra conditiilor care determina experienta utilizatorului duce la generarea de solutii pentru nevoile clientilor.

Daca esti in cautarea unor servicii de creare de aplicatii Android, te poti baza pe specialistii nostri. Dezvoltarea de aplicatii mobile este unul dintre cele mai importante solutii oferite de agentia noastra, numarul utilizatorilor acestui sistem de operare fiind in continua crestere. Alege, asadar, sa te adaptezi cerintelor pietei cu ajutourul unei aplicatii native pentru Android.


Dezvoltarea aplicatiilor mobile se bazeaza pe functionalitate si pe asteptarile utilizatorului

Am observat in ultimii ani cat de stringenta este nevoia companiilor si antreprenorilor de a-si asocia o aplicatie mobila. Este un instrument care usureaza toata munca utilizatorului interesat sa cumpere anumite produse sau sa foloseasca servicii diverse, drept urmare genereaza respect si fidelitate fata de branduri.

Acest mediu nu creeaza disconfort clientului avand in vedere ca erorile sunt mult mai rare in cazul unei aplicatii sau software decat in cazul relatiilor interumane si mijloacelor de promovare care reies din acestea. Cheile creatorilor de aplicatii mobile sunt functionalitatea si, in acelasi timp asteptarile utilizatorului.  Astfel, o aplicatie mobila este conceputa conform scopului entitatii cu care este conectata.

Butonul call-to-action dintr-o aplicatie mobila

De exemplu, daca ai un restaurant care face livrari, utilizatorul nu trebuie sa aiba nicio problema in a efectua o comanda prin aplicatie, fara sa navigheze inutil prin meniu. Daca ai un magazin care vinde orice fel de produs, clientul trebuie sa gaseasca rapid ceee ce cauta si nu sa piarda timp pentru a afla cum achizitioneaza. Aici intervine butonul pe care il cunoastem dupa formula „call-to-action”, mijlocul prin care clientul cumpara ceva, beneficiaza de o oferta sau se aboneaza la un serviciu.

Designerii nostri se asigura ca butoanele necesare actiunii de cumparare sunt plasate in cele mai intuitive locuri. La prima vedere, pare ca acest lucru este suficient pentru ca aplicatia sa bifeze un calificativ bun in ceea ce priveste experienta utilizatorului, insa sunt o multime de factori care compun un call-to-action reusit. Vedem in continuare o parte dintre acestia.

  1. Culoarea – exista o multime de conventii care definesc anumite culori, precum rosu si verde, ca fiind cele mai potrivite pentru butonul call-to-action, insa cea mai buna varianta este data de identitatea vizuala a brandului care creaza aplicatia mobila; astfel, regula este aceea ca butonul trebuie sa aiba o culoare diferita de restul continutului din interfata aplicatiei.
  2. Grafica – elementele vizuale precum sagetile atrag atentia in mod eficient utilizatorului, insa integrarea acestora depinde de designul in ansamblu al aplicatiei; nu in toate cazurile elementele grafice sunt la fel de utile.
  3. Dimensiunea – butonul de actiune trebuie sa aiba o dimensiune suficient de mare incat sa fie observat rapid si suficient de mica incat sa nu distraga atentia utilizatorului de la descrierile si conditiile care stau la baza produsului de care are nevoie.
  4. Forma – cea mai buna forma este aceea compatibila cu identitatea vizuala a brandului.
  5. Mesajul – textul care apare pe butonul „call-to-action” este crucial pentru o buna experienta a clientului; acesta trebuie sa fie clar, imperativ, insa nu trebuie sa-i lase utilizatorului impresia ca este supus.

Crearea aplicatiilor mobile cu focus pe economisirea bateriei si a datelor

Ca dezvoltatori de aplicatii mobile avem intotdeauna in vedere ca parte din experienta utilizatorului sunt si elementele de hardware, alimentare, cat si modul in care o aplicatie foloseste internetul. De exemplu, in cazul telefoanelor Android, luminozitatea ecranului si culorile sunt responsabile de cel mai mare consum de baterie. Iata in tabelul de mai jos cum variaza consumul de baterie in functie de luminozitatea ecranului atunci cand un utilizator priveste un videoclip pe YouTube.

Luminozitate ecran Mod luminos
(intensitate curent)
Mod intunecat
(intensitate curent)
Consum de baterie
50% 93 mA   80 mA 14%
100%239 mA 96 mA60%

                                                                                 
Scopul nostru este sa limitam de fiecare data pe cat de mult posibil resursele care consuma bateria telefonului. Astfel, interfetele pe care le cream cuprind strictul necesar. Culorile sunt mai putine, mai intunecate, iar navigarea de la o functie le alta implica cele mai simple cai. Aceasta abordarea nu afecteaza cu nimic frumusetea si echilibrul designului.

De asemenea, un alt lucru de care ne preocupam atunci cand cream o aplicatie mobila este ca aceasta trebuie sa descarce cat mai putina informatie pentru functionarea optima. In acest fel, telefonul utilizatorului consuma mai putine date.

Daca ai hotarat ca dezvoltarea unei aplicatii mobile va intampina nevoile clientilor tai, asteptam sa ne contactezi.